Zahrada plná vůní a chuti: 10 bylinek, které stojí za to

Bylinky nejsou jen ozdobou, ale prověřenými pomocníky. Řekové považovali rozmarýn za symbol paměti.

Zdroj:  Pixabay - gate74

______

____

02.05.2025  |  M. Beck

Bazalka: Královna kuchyně

Bazalka má antioxidační a protizánětlivé účinky. Její aroma provoní kuchyň a dodá šmrnc pokrmům.

Zdroj:  Pixabay - JillWellington

______

____

Máta: Osvěžení na dosah

Mátu lidé používali již před 10 000 lety. Její vůně povzbudí smysly a čaj zklidní žaludek.

Zdroj:  Pixabay - congerdesign

______

____

Rozmarýn

Starověcí studenti v Řecku nosili rozmarýnové věnce, protože věřili, že zlepšuje paměť.

Zdroj:  Pixabay - congerdesign

______

____

Levandule: Květ klidu

Levandule je známá svou vůní s relaxačními účinky. Olej pomáhá snížit úzkost a zlepšit spánek.

Zdroj:  Pixabay - Mouse23

______

____

Meduňka: Citronové pohlazení

Meduňka je známá uklidňujícími účinky. Ve středověku pomáhala proti nespavosti a úzkosti.

Zdroj:  Pixabay - MAKY_OREL

______

____

Tymián: Malý bojovník

Tymián je silný spojenec proti nachlazení díky thymolu s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi.

Zdroj:  Pixabay - Alban_Gogh

______

____

Oregano: Chuť Středomoří

Oregano je klíčovou ingrediencí středomořské kuchyně. Obsahuje karvakrol s antibakteriálními účinky.

Zdroj:  Pixabay - planet_fox

______

____

Šalvěj: Bylina moudrosti

600 mg extraktu ze šalvěje může zlepšit paměť a kognitivní funkce u starších dospělých. Hodí se k masitým pokrmům.

Zdroj:  Pixabay - cferrigno426

______

____

Kopr: Jemná svěžest

Kopr jedli gladiátoři pro sílu. Obsahuje vitamíny, podporuje trávení a hodí se k rybám, do omáček či pomazánek.

Zdroj:  Pixabay - Kathas_Fotos

______

____

Pažitka: Jemná cibulová chuť

Pažitka je skvělým doplňkem jídel a zdrojem vitamínu K. Pěstovala se už před 5 000 lety v Číně.

Zdroj:  Pixabay - TanteLoe

______

____