Bylinky nejsou jen ozdobou, ale prověřenými pomocníky. Řekové považovali rozmarýn za symbol paměti.
Zdroj: Pixabay - gate74
______
____
02.05.2025 | M. Beck
Bazalka má antioxidační a protizánětlivé účinky. Její aroma provoní kuchyň a dodá šmrnc pokrmům.
Zdroj: Pixabay - JillWellington
Mátu lidé používali již před 10 000 lety. Její vůně povzbudí smysly a čaj zklidní žaludek.
Zdroj: Pixabay - congerdesign
Starověcí studenti v Řecku nosili rozmarýnové věnce, protože věřili, že zlepšuje paměť.
Levandule je známá svou vůní s relaxačními účinky. Olej pomáhá snížit úzkost a zlepšit spánek.
Zdroj: Pixabay - Mouse23
Meduňka je známá uklidňujícími účinky. Ve středověku pomáhala proti nespavosti a úzkosti.
Zdroj: Pixabay - MAKY_OREL
Tymián je silný spojenec proti nachlazení díky thymolu s antiseptickými a antibakteriálními vlastnostmi.
Zdroj: Pixabay - Alban_Gogh
Oregano je klíčovou ingrediencí středomořské kuchyně. Obsahuje karvakrol s antibakteriálními účinky.
Zdroj: Pixabay - planet_fox
600 mg extraktu ze šalvěje může zlepšit paměť a kognitivní funkce u starších dospělých. Hodí se k masitým pokrmům.
Zdroj: Pixabay - cferrigno426
Kopr jedli gladiátoři pro sílu. Obsahuje vitamíny, podporuje trávení a hodí se k rybám, do omáček či pomazánek.
Zdroj: Pixabay - Kathas_Fotos
Pažitka je skvělým doplňkem jídel a zdrojem vitamínu K. Pěstovala se už před 5 000 lety v Číně.
Zdroj: Pixabay - TanteLoe