Tímhle voní Indie: Základní koření, které nesmí chybět

Indie nabízí ohromující chutě a vůně. Kari, římský kmín, kurkuma a kardamom mají v kuchyni neocenitelné místo.

Zdroj:  iStockphoto - mariusz_prusaczyk

______

____

02.07.2025  |  O. Poruba

Kari: Král koření

Kari zahrnuje kurkumu, koriandr, římský kmín a často chili, čímž dává pokrmům nezaměnitelnou chuť.

Zdroj:  iStockphoto - al_la

______

____

02.07.2025  |  O. Poruba

Kurkuma: Zlato v prášku

Kurkuma má silné terapeutické vlastnosti, je klíčová v indických pokrmech a využívá se přes 4 000 let.

Zdroj: Shutterstock - Photoongraphy

______

____

02.07.2025  |  O. Poruba

Římský kmín: Tajemství indických chutí

Římský kmín je v Indii všudypřítomný. Je znám svou intenzivní chutí a trávícími účinky. Má i antioxidanty.

Zdroj:  iStockphoto - iko636

______

____

02.07.2025  |  O. Poruba

Kardamom: Vzácný poklad indické kuchyně

Kardamom je jedním z nejdražších koření světa s nezaměnitelnou chutí. V Indii se pěstuje přes 70 % světové produkce.

Zdroj: Shutterstock - Steidi

______

____

02.07.2025  |  O. Poruba

Koriandr: Semínka i lístky, dvojitá chuť

Koriandr používá indická kuchyně jako semínka i listy, každá část s odlišnou chutí. Semena chutnají citrusově, listy jsou svěží a lehce peprné.

Zdroj:  iStockphoto - MmeEmil

______

____

02.07.2025  |  O. Poruba

Chilli: Pálivá energie indické kuchyně

Kapsaicin z chilli může zrychlit metabolismus o 50 % na tři hodiny. Pálivé jídlo je malý motor pro tělo.

Zdroj: Shutterstock - Ermak Oksana

______

____

02.07.2025  |  O. Poruba

Garam Masala: Duše indických kari

Garam Masala je ikonická směs koření, jejíž složení se liší region od regionu. Dodává pokrmům hloubku.

Zdroj:  iStockphoto - ajaykampani

______

____

02.07.2025  |  O. Poruba

Černý pepř: Historická drahocennost

Černý pepř, kdysi „černé zlato“, byl tak cenný, že se používal jako platidlo. Jeho chuť je nezbytná v kuchyních. Fascinující!

Zdroj: Depositphotos - sommaill

______

____

02.07.2025  |  O. Poruba

Hřebíček: Aromatický elixír s mocí

Hřebíček má intenzivní, sladce kořeněnou chuť a vůni. Je skvělý ve svařeném víně a pomáhá proti bolesti zubů díky eugenolu.

Zdroj: Shutterstock - Maryia_K

______

____

02.07.2025  |  O. Poruba

Skořice: Orientální sladkost a teplo

Skořice je oblíbená pro svou sladkou a hřejivou chuť v dezertech i indických slaných jídlech.

Zdroj:  iStockphoto - Marko Jan

______

____

02.07.2025  |  O. Poruba