Víte, že je přes 10 000 odrůd rajčat? Některé jsou sladké, jiné masité. Začněte správným výběrem a péčí o semínka.
Zdroj: Shutterstock - Oleg Golovnev
______
____
21.05.2025 | K. Hoffman
Načasování výsevu je klíčové. Začněte s předpěstováním 6-8 týdnů před mrazy. Teplota pro rajčata: 21-27 °C.
Zdroj: iStockphoto - HMVart
Zajistěte sazenicím 14-16 hodin světla denně. Udržujte teplotu 20-25°C a nevysušujte ani nepřemáčejte substrát.
Zdroj: iStockphoto - Natalia Kuzina
Sazenice rajčat sázejte hlouběji a dodržujte rozestupy alespoň 60-90 cm pro silnější kořeny a dostatek prostoru.
Zdroj: iStockphoto - Damian Lugowski
Podpěry rajčat zlepší cirkulaci vzduchu a sníží riziko chorob. Výhony odebírají energii pro plody.
Zdroj: iStockphoto - VlarVix
Rajčata potřebují hodně vody při dozrávání plodů. Zalévejte přímo ke kořenům a omezte dusíkaté hnojení.
Zdroj: iStockphoto - miljko
I rajčata napadají choroby a škůdci. Plíseň bramborová a mšice patří mezi nejčastější. Prevence je klíčová.
Zdroj: iStockphoto - Mila Usmanova
Rajčata dozrálá na keříku obsahují až o 30 % více antioxidantů. Sklízejte pravidelně a podle syté barvy a měkkosti.
Zdroj: iStockphoto - mikimad
Zralá rajčata skladujte při pokojové teplotě. Chlad je může připravit o chuť a texturu. Zvažte sušení nebo zmrazení.
Zdroj: iStockphoto - EyeEm Mobile GmbH
Rajčata jsou univerzální: syrová v salátech, na omáčky, kečupy, grilovaná či pečená. Jsou bohatá na vitamíny a antioxidanty.
Zdroj: iStockphoto - rebeccafondren
Odeberte semínka ze zralých rajčat. Nechte je fermentovat, propláchněte a usušte. Skladujte v chladu a suchu, vydrží až 4 roky.
Zdroj: iStockphoto - Lena_Zajchikova