Ovoce je přírodní pochoutka plná chutí a zdravotních benefitů. Objevte tajemství deseti nejoblíbenějších ovocných pokušení.
Zdroj: Pexels - Jane Trang Doan
______
____
28.07.2025 | M. Beck
Hrušky pěstujeme přes 3 000 let! Obsahují flavonoidy a antioxidanty, které chrání proti chronickým onemocněním.
Zdroj: Pixabay - PIRO4D
Broskve obsahují bioaktivní sloučeniny, které mohou bránit růstu rakovinných buněk a snižovat LDL cholesterol.
Zdroj: Pixabay - Frantisek_Krejci
Jahody nejsou bobule, ale souplodí nažek – semínka jsou samostatné plody! Konzumace 8 jahod pokryje denní dávku vitamínu C.
Zdroj: Pixabay - Der_Mentor
Kiwi obsahuje více vitamínu C než pomeranč a více draslíku než banán. Snižuje riziko krevních sraženin o 18%.
Zdroj: Pixabay - Shutterbug75
Ananas obsahuje bromelain, enzym efektivnější proti kašli než léky. Vypěstování ananasu trvá 18-24 měsíců.
Zdroj: Pixabay - Security
Mango je nejkonzumovanější ovoce po banánech a jablcích! Obsahuje přes 20 vitamínů a minerálů, včetně 67% denní dávky vitamínu C.
Zdroj: iStockphoto - SUSANSAM
Pomeranč poskytuje 116% denní dávky vitamínu C. Historie sahá až do Číny, kde byly původně hořké.
Zdroj: Pixabay - Alexas_Fotos
Hrozny explodují v mikrovlnce kvůli vodě, která se rychle mění na páru. 95% hroznů se zpracovává na víno.
Zdroj: Pixabay - matthiasboeckel
Banány nejsou stromy, ale obří byliny a obsahují tryptofan, který pomáhá produkovat serotonin – „hormon štěstí“.
Zdroj: Pixabay - TRAPHITHO
Jablka jsou bohatá na vlákninu, vitamíny a antioxidanty, které podporují zdraví. Existuje přes 7 500 odrůd.
Zdroj: Pixabay