Každá země má svůj sladký poklad – nadýchaný dort nebo hutný čokoládový zázrak. Některé dezerty dojmou víc než romantický film.
Zdroj: Shutterstock - irina2511
______
____
27.07.2025 | K. Keller
Sernik je tradiční polský cheesecake z twarógu, pevný a krémový. Poláci ho milují a ročně snědí přes 12 milionů porcí!
Zdroj: Pexels - Hilal
Kladdkaka je švédský dezert s křupavým povrchem a vláčným středem. Od roku 2008 má 7. listopadu svůj den.
Zdroj: Shutterstock - iuliia_n
Medovik vznikl na dvoře cara Alexandra I., když cukrář připravil dort pro císařovnu, která neměla ráda med. Oblíbila si ho.
Zdroj: Pexels - Nadin Sh
Baskický cheesecake je známý svým spáleným povrchem a krémovým vnitřkem. Vznikl v roce 1990 v San Sebastiánu.
Zdroj: Pexels - Melike B
Torta Caprese je italský čokoládový dort z ostrova Capri. Vznikl omylem bez mouky, což z něj činí bezlepkový dezert.
Zdroj: Shutterstock - Trending Now
Valašský frgál je tradiční koláč z Valašska. Původně označoval nepovedený koláč, nyní má průměr až 30 cm.
Zdroj: iStockphoto - KatuSka
Jabłecznik je polský jablečný koláč s nastrouhanými jablky mezi vrstvami těsta. Jeho sestřenicí je křehčí szarlotka.
Zdroj: Pexels - ROMAN ODINTSOV
Pão de Ló de Ovar je portugalský piškot s tekutým středem, pečený ve speciální hliněné formě. Je chráněným kulturním dědictvím.
Zdroj: Shutterstock - AnaMarques
Marcinek je slavnostní dort z Podlesí v Polsku. Peče se z 15 tenkých placek promazávaných krémem. Výsledek se rozplývá v puse.
Zdroj: Shutterstock - Anna Kondratiuk-Swiacka
Během Midsommaru sní Švédové přes 4 miliony kusů jordgubbstårty. Tento dort chutná jako léto na talíři.
Zdroj: Shutterstock - Julia Gaievska