Uchováváte správně potraviny?

Kolikrát jste přemýšleli, jestli máte dát avokádo do lednice? Některé potraviny ztrácí chuť či plesniví. Vysvětlíme, co patří do lednice.

Zdroj: Shutterstock - Olena Ivanova

______

____

04.05.2025  |  K. Keller

Avokádo po dozrání do lednice!

Nezralé avokádo nechte venku, dozrálé do lednice. Tím zpomalíte přezrávání až o 50 %. Měkké avokádo chce chládek.

Zdroj:  Pexels - Foodie Factor

______

____

Kečup do lednice? Jednoznačně ano!

Kečup po otevření patří do lednice, kde vydrží až 6 měsíců. Platí to i pro další omáčky s cukrem a octem.

Zdroj: Shutterstock - New Africa

______

____

Vlašské ořechy? Lednice je nutnost!

Vlašské ořechy skladované v lednici zůstávají čerstvé až 6 měsíců, zatímco při pokojové teplotě žluknou za 2 měsíce.

Zdroj: Shutterstock - New Africa

______

____

Arašídy patří do lednice taky!

Arašídy v lednici déle vydrží, zachovají plnější chuť a budou křupavější. Myslete na to i u přírodního arašídového másla.

Zdroj: Shutterstock - everydayplus

______

____

Hořčice vydrží déle v chladu

Otevřená hořčice v lednici si zachová chuť až rok. Bez chlazení ztrácí aroma už po dvou měsících!

Zdroj: Shutterstock - New Africa

______

____

Věděli jste, že... káva nepatří ven?

Mletá káva v lednici vydrží 3–4 týdny. Pro náročné je mrazák, ale v dobře utěsněné nádobě.

Zdroj:  Pexels - Polina Tankilevitch

______

____

Sojová omáčka? Lednice prodlouží život

Chlad prodlouží kvalitu sojové omáčky až o 6 měsíců. Zachová chuť, barvu a vůni. Nenechávejte ji na lince!

Zdroj: Shutterstock - New Africa

______

____

Javorový sirup - vždycky v lednici!

Javorový sirup je náchylný k plísním. USDA doporučuje skladování pod 4 °C. Plíseň není vždy vidět a sirup nelze zachránit.

Zdroj: Shutterstock - Pixel-Shot

______

____

Celozrnná mouka? Do lednice, jinak žlukne

Celozrnná mouka zůstane v lednici čerstvá až 6 měsíců, při pokojové teplotě jen 3 měsíce.

Zdroj: Shutterstock - GheorgheGarcu

______

____

Banány? Ne vždycky mimo lednici!

Banány do lednice nepatří, dokud nezrají. Jakmile mají tečky, chlad zpomalí stárnutí a zachová čerstvost.

Zdroj: Shutterstock - Pawel Michalowski

______

____