Jíte hovězí pravidelně? Tohle byste měli vědět dřív, než si dáte další porci

Milujete steak? Co se děje uvnitř těla, když ho jíte často? Víc bílkovin, ale i riziko infarktu. Připraveni?

Zdroj: Shutterstock - joaoferreiraconcept

______

____

26.04.2025  |  O. Poruba

Vysoký příjem může zatížit srdce

Červené maso zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Studie ukazuje, že více než 100 g denně zvyšuje riziko infarktu o 22 %.

Zdroj: Shutterstock - Chanyanuch Wannasinlapin

______

____

Pozor na sodík a konzervanty

Beef jerky (30 g) obsahuje 600 mg sodíku, což je 26 % denní dávky. Pravidelná konzumace může vést k vysokému tlaku.

Zdroj:  Unsplash+ - Alex Bayev

______

____

Zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva

WHO označila zpracované maso za karcinogen skupiny 1, stejně jako tabák. Riziko kolorektálního karcinomu roste s konzumací.

Zdroj: Shutterstock - NMK-Studio

______

____

Dlouhodobé riziko chronických onemocnění

Pravidelná konzumace červeného masa může zvyšovat riziko chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby a cukrovka 2. typu.

Zdroj:  iStockphoto - t:basar17

______

____

Skvělý zdroj bílkovin a železa

Hovězí maso je skvělým zdrojem bílkovin a hemového železa, které je lépe vstřebatelné než z rostlin.

Zdroj: Shutterstock - Krakenimages.com

______

____

Vitamín B12 pro mozek a nervy

Hovězí maso je bohaté na vitamín B12, klíčový pro nervový systém a tvorbu červených krvinek. 100 g pokryje denní dávku.

Zdroj: Shutterstock - Tatjana Baibakova

______

____

Kreatin = větší síla i výdrž

Hovězí maso je zdrojem kreatinu, který zlepšuje výbušnost a regeneraci svalů. Zvyšuje sportovní výkon až o 15 %.

Zdroj: Shutterstock - PeopleImages.com - Yuri A

______

____

Hovězí maso v sobě skrývá významný antioxidant

Karnosin chrání buňky před stárnutím a je přítomen jen v živočišných produktech. Vegetariáni ho mají až o 50 % méně.

Zdroj: Shutterstock - Luis Molinero

______

____

Grass-fed hovězí: Zdravější varianta?

Maso z krav krmených trávou obsahuje více omega-3 kyselin, antioxidantů a vitaminu E. Chutná jinak, ale tělu prospívá.

Zdroj: Shutterstock - Jan K

______

____

Hovězí ano, ale s mírou

Nemusíte se vzdát steaku. Stačí ho nejíst každý den a dbát na rovnováhu a kvalitu jídelníčku.

Zdroj: Shutterstock - hlphoto

______

____