Až 75 % lidí, kteří mění jídelníček, má vedlejší účinky, o kterých se nemluví. Temná stránka zdravého stylu.
Zdroj: Shutterstock - Nicoleta Ionescu
______
____
22.06.2025 | R. Kyselova
Doporučuje se konzumovat 25-30 g vlákniny denně. Náhlé zvýšení ale může způsobit nadýmání a křeče. Zvyšujte ji postupně.
Zdroj: Shutterstock - Tatjana Baibakova
Náhlé vyřazení cukru aktivuje stejnou část mozku jako odnětí návykových látek.
Zdroj: Shutterstock - Kmpzzz
Vysokoproteinové diety mohou zatížit ledviny a u predisponovaných jedinců zvýšit riziko jejich poškození.
Zdroj: Shutterstock - artem evdokimov
Fruktóza ve smoothie může u citlivých osob vyvolat příznaky syndromu dráždivého tračníku kvůli FODMAP sacharidům.
Zdroj: Shutterstock - Esin Deniz
Avokádo je plné zdravých tuků, ale u lidí se žlučníkovými problémy může způsobit bolest. Konzumaci raději omezte.
Zdroj: Shutterstock - New Africa
Jen 1 % dospělých má alergii na ořechy, ale pozor na zpožděnou reakci až 48 hod. po konzumaci.
Zdroj: Shutterstock - Ulada
Zelený čaj může dráždit žaludek a způsobovat nevolnost. Obsahuje taniny a kofein, pijte maximálně 2-3 šálky denně po jídle.
Syrová zelenina může způsobovat nadýmání, obzvláště křížokvětá. Zkuste ji lehce podusit nebo blanšírovat pro snazší trávení.
Zdroj: Shutterstock - monticello
Quinoa obsahuje saponiny, které mohou podráždit. Odborníci doporučují důkladné propláchnutí.
Zdroj: Shutterstock - Octavio Parra
Zdravá strava by měla přinášet radost a energii. Co funguje pro jednoho, nemusí vyhovovat druhému.
Zdroj: Shutterstock - Lordn