Pečivo po celém světě: Víc než jen chléb

Nejstarší chléb měl přes 14 000 let a byl objeven v Jordánsku. Tento seriál vás provede pečivem z celého světa, s vůní čerstvě upečených příběhů.

Zdroj:  Pixabay

______

____

03.06.2025  |  K. Hoffman

Francouzská bageta: Zákonem chráněná ikona

Bageta je pro Francouze tak důležitá, že má zákonnou definici. Obsahuje jen vodu, mouku, sůl a droždí.

Zdroj:  Pixabay

______

____

03.06.2025  |  K. Hoffman

Focaccia: Prababička pizzy z Ligurie

Focaccia není jen pizza. V Itálii má pravidla, historii a srdce Ligurie. Staří Římané ji pekli na horkých kamenech.

Zdroj:  Unsplash+

______

____

03.06.2025  |  K. Hoffman

Pumpernickel: Chléb, co trvá celý den

Německý pumpernickel se peče až 24 hodin. Název pochází z „pumpern“ (prdět) a „Nickel“ (zlomyslný duch).

Zdroj:  iStockphoto

______

____

03.06.2025  |  K. Hoffman

Trdelník: Sladká spirála s popletenou historií

Trdelník nevznikl v Česku, ale v oblasti Sedmihradska. Tradičně se jedl s cukrem, ořechy či skořicí.

Zdroj:  Unsplash+

______

____

03.06.2025  |  K. Hoffman

Simit: Turecký kruh, který krmí miliony

Simit je oblíbené kruhové pečivo, prodávané v Istanbulu. Denně se prodá přes 2,5 milionu kusů!

Zdroj:  Unsplash+

______

____

03.06.2025  |  K. Hoffman

Melonpan: Chléb bez melounu, přesto ikonický

Melonpan je sladké pečivo s mřížkovanou krustou, co připomíná meloun. Uvnitř je nadýchané, máslové, zvenku křupavé.

Zdroj:  iStockphoto

______

____

03.06.2025  |  K. Hoffman

Bolillo: Mexická houska s francouzskou krví

Bolillo se dostal do Mexika díky Francouzům a dnes je běžnou součástí kuchyně pro tortas a molletes.

Zdroj:  iStockphoto

______

____

03.06.2025  |  K. Hoffman

Naan: Indický plackový král z rozpálené pece

Naan je víc než příloha – ikona indického stolování. Měkký chléb s kouřovou chutí, podává se s česnekem, máslem, sýrem.

Zdroj:  Unsplash+

______

____

03.06.2025  |  K. Hoffman

Pão de Queijo: Sýrový zázrak bez pšenice

Pão de queijo je brazilská posedlost! Malá, žvýkavá kolečka z tapioky a sýra pečená do zlatova. Výborné ke kávě.

Zdroj:  Pixabay

______

____

03.06.2025  |  K. Hoffman

Msemen: Marocké palačinky s vrstvami chutí

Msemen, známý jako „severoafrický croissant“, je skládán do čtverce a smažen. Podává se s medem či plněný sýrem.

Zdroj:  iStockphoto

______

____

03.06.2025  |  K. Hoffman