Nejstarší chléb měl přes 14 000 let a byl objeven v Jordánsku. Tento seriál vás provede pečivem z celého světa, s vůní čerstvě upečených příběhů.
Zdroj: Pixabay
______
____
03.06.2025 | K. Hoffman
Bageta je pro Francouze tak důležitá, že má zákonnou definici. Obsahuje jen vodu, mouku, sůl a droždí.
Focaccia není jen pizza. V Itálii má pravidla, historii a srdce Ligurie. Staří Římané ji pekli na horkých kamenech.
Zdroj: Unsplash+
Německý pumpernickel se peče až 24 hodin. Název pochází z „pumpern“ (prdět) a „Nickel“ (zlomyslný duch).
Zdroj: iStockphoto
Trdelník nevznikl v Česku, ale v oblasti Sedmihradska. Tradičně se jedl s cukrem, ořechy či skořicí.
Simit je oblíbené kruhové pečivo, prodávané v Istanbulu. Denně se prodá přes 2,5 milionu kusů!
Melonpan je sladké pečivo s mřížkovanou krustou, co připomíná meloun. Uvnitř je nadýchané, máslové, zvenku křupavé.
Bolillo se dostal do Mexika díky Francouzům a dnes je běžnou součástí kuchyně pro tortas a molletes.
Naan je víc než příloha – ikona indického stolování. Měkký chléb s kouřovou chutí, podává se s česnekem, máslem, sýrem.
Pão de queijo je brazilská posedlost! Malá, žvýkavá kolečka z tapioky a sýra pečená do zlatova. Výborné ke kávě.
Msemen, známý jako „severoafrický croissant“, je skládán do čtverce a smažen. Podává se s medem či plněný sýrem.