Představte si svět, kde váš oběd neroste na poli, ale v laboratoři. Budoucnost jídla už klepe na dveře.
Zdroj: iStockphoto - sarawuth702
______
____
05.05.2025 | K. Hoffman
Hmyz je bohatý na bílkoviny a jeho chov zatěžuje planetu méně než tradiční zvířata. Mohl by být klíčovou součástí naší stravy.
Zdroj: iStockphoto - JPC-PROD
Kultivované maso se vyrábí z buněk v laboratoři. První hamburger stál 330 000 dolarů, ale cena klesá.
Zdroj: iStockphoto - Firn
Mořské řasy nejsou jen ozdobou sushi, ale výživové bomby plné vitamínů a minerálů. Rychle rostou a absorbují CO2.
Zdroj: iStockphoto - Plateresca
3D tisk jídla umožňuje vytvářet pokrmy s přesnou texturou a nutričním složením. Vědci vytiskli veganský losos.
Zdroj: iStockphoto - Dragon Claws
Personalizovaná výživa podle DNA může pomoci předcházet nemocem jako cukrovka či srdeční choroby.
Zdroj: iStockphoto - RossHelen
Vertikální farmy využívají uzavřené prostory k pěstování plodin po celý rok. Mohou zajistit potravinovou bezpečnost měst.
Zdroj: iStockphoto - primeimages
Fermentované potraviny zvyšují nutriční hodnotu a podporují zdraví střev. Globální trh dosáhne 750 miliard dolarů do 2027.
Zdroj: iStockphoto - Nungning20
Inovativní způsoby využití potravinového odpadu: kávová sedlina na mouku, ovocné slupky na pektin, starý chléb na pivo.
Zdroj: iStockphoto - matteodestefano
Funkční potraviny nabízejí zdravotní benefity a jejich trh má do roku 2028 dosáhnout 275 miliard dolarů.
Zdroj: iStockphoto - Janine Lamontagne
Umělá inteligence bude analyzovat stravovací návyky, navrhovat recepty a objednávat potraviny online.
Zdroj: iStockphoto - andresr