Co si dát v Chorvatsku, abyste jedli jako místní – a ne jako turista

Chorvatská kuchyně je poklad, směs středomořských, středoevropských a orientálních vlivů. Už jste slyšeli o jejích specialitách?

Zdroj: Shutterstock - Matej Kastelic

______

____

15.06.2025  |  K. Hoffman

Pažský sýr: chuť ostrova Paže

Pažský sýr, nebo „Paški sir“, je slavný chorvatský sýr s jedinečnou, mírně slanou chutí.

Zdroj:  iStockphoto - Tashka

______

____

15.06.2025  |  K. Hoffman

Pršut: chorvatská sušená šunka

Pršut je sušená šunka, nejznámější z Istrie a Dalmácie. Suší se až 12 měsíců na vzduchu, což jí dodává jedinečnou chuť.

Zdroj:  iStockphoto - Vladimir Mironov

______

____

15.06.2025  |  K. Hoffman

Ajvar: papriková pochoutka

Ajvar je lahodná pasta z pečených paprik, lilku a česneku, oblíbená v Chorvatsku.

Zdroj:  iStockphoto - gojak

______

____

15.06.2025  |  K. Hoffman

Rakija: silný destilát

Rakija je silný ovocný destilát z švestek, hroznů či meruněk, populární v Chorvatsku. Je součástí kulturní identity už staletí.

Zdroj:  iStockphoto - 5PH

______

____

15.06.2025  |  K. Hoffman

Rožata: Dalmatský karamelový sen

Rožata je tradiční dalmatský pudink s likérem Maraschino a karamelovou polevou, připravovaný staletí.

Zdroj:  iStockphoto - PeterTG

______

____

15.06.2025  |  K. Hoffman

Čevapi: maso na grilu

Čevapi jsou oblíbené na Balkáně. Grilují se a podávají s ajvarem a cibulí. Ročně se sní stovky milionů. V Chorvatsku najdete různé varianty.

Zdroj:  iStockphoto - Andreas Häuslbetz

______

____

15.06.2025  |  K. Hoffman

Fritule: Chorvatské sladké pohlazení

Fritule jsou smažené koblížky oblíbené v Chorvatsku během svátků. Často obsahují rozinky a citrusovou kůru.

Zdroj:  iStockphoto - RHJ

______

____

15.06.2025  |  K. Hoffman

Soparnik: Zelený poklad Dalmácie

Soparnik je tradiční koláč z Dalmácie, plněný mangoldem. Dnes je kulturní poklad s jedinečnou chutí.

Zdroj:  iStockphoto - Sanja Cokolic

______

____

15.06.2025  |  K. Hoffman

Brodet: Ribí guláš z pobřeží

Brodet je chorvatský rybí guláš z čerstvých ryb, rajčat a bylinek, populární kolem Jadranu.

Zdroj:  iStockphoto - ALLEKO

______

____

15.06.2025  |  K. Hoffman

Pašticada: Dalmatská hrdost na talíři

Pašticada, královna dalmatské kuchyně, nabízí jemné maso ve sladko-kyselé omáčce s tajnými recepty.

Zdroj: Shutterstock - kokofoundit

______

____

15.06.2025  |  K. Hoffman