Slinivka Vás nebolí, ale možná už volá o pomoc

Příběh od

Avatar photo

Urban A.

09.08.2025

━━ Červená řepa je plná živin, které podporují funkci slinivky. ( Zdroj: zeleno /  iStockphoto )

Slinivka je důležitý orgán, který je mnohdy podceňován. Často je jí věnována menší pozornost, přitom její funkce výrazně ovlivňuje tělo. Lidé si její přítomnost uvědomí většinou až ve chvíli, kdy je zdravotní problém vážný. Šťáva ze zeleniny však její zdraví může výrazně podpořit. 

Tichý dříč v těle

Slinivka břišní má dvě zásadní funkce. Díky produkci trávicích enzymů napomáhá s trávením a díky inzulínu vyrovnává množství cukru v krvi. Pomocí metabolismu tuků podporuje i další orgány, jako je srdce, játra a ledviny. Pokud se však ocitne v ohrožení, nemusíte to zpočátku vůbec poznat. Slinivka totiž nebolí, proto příznaky nejsou zprvu rozpoznatelné a její poškození může vést k vážným zdravotním problémům.

Stav slinivky ovlivňují onemocnění zvané pankreatitida, dále pak rakovina, diabetes 1. i 2. typu nebo problémy s hladinou cukru v krvi. Jakmile jsou její funkce ohroženy, nejčastěji přichází příznaky v podobě bolestí břicha a zad, únavy, extrémní žízně, častého močení, nevolnosti nebo zvracení .

Poškozuje ji především špatný životní styl, jako je nezdravá strava bohatá na smažená jídla, s vysokým obsahem cukrů nebo alkohol. Tyto faktory ji mohou poškodit a omezit její důležité funkce, které jsou pro tělo nezbytné.

Pokud chcete její bezproblémové fungování podpořit, naopak konzumujte potraviny s vysokým obsahem vitamínů A, D, E, K a kyselinou listovou. Slinivka potřebuje suroviny, které tělo čistí a podporují regeneraci.

Ideální volbou je šťáva vyrobená ze zeleniny bohaté na antioxidanty. ━━ Ideální volbou je šťáva vyrobená ze zeleniny bohaté na antioxidanty. ( Zdroj: OKrasyuk /  iStockphoto )

Červená řepa jako zachránce

Pro zvýšení příjmu důležitých živin dnes nejlépe funguje odšťavňování. Skvělé účinky prokazatelně přináší šťáva získaná z červené řepy. Obsahuje spoustu přínosných látek, které podporují zdravou funkci slinivky. Je zdrojem betaninu, který podporuje činnost jater a rovněž detoxikuje tělo. Důležitou roli pak hrají jeho protizánětlivé a antioxidační účinky.

Červená řepa také obsahuje vlákninu, která normalizuje metabolické procesy, dále vitamíny A, B, C, vápník, draslík, zinek, mangan, železo, sodík nebo kyselinu listovou. Pravidelné pití šťávy může napomoci zlepšit různá onemocnění trávicího systému. Její výhodou je, že si svoje živiny zachovává v syrové i uvařené podobě. Začněte s malými dávkami, neboť šťáva může být pro začátečníky poměrně silná, a postupně přidávejte dávku.

Pokud však tělo již zachvacuje akutní bolest, pití šťávy se vyhněte. Stejně tak v případě, že trpíte na nízký krevní tlak nebo ledvinové kameny, šťávu nepijte nebo se poraďte s lékařem.

Další zelenina

Slinivku vedle červené řepy podporují různé druhy zeleniny. Doporučuje se vyrábět šťávu ze špenátu, kapusty, rukoly, dále brokolice, květáku, růžičkové kapusty, zelených fazolek nebo mrkve. Ideální volbou je zelenina, která je bohatá na antioxidanty.

Podpora slinivky je opravdu důležitá. Pracuje nenápadně a tiše, o její přítomnosti nevíte. Jakmile se však projeví příznaky, její stav začíná být vážný. Proto je zásadní myslet na prevenci. A šťáva z červené řepy nebo jiné zeleniny je skvělým pomocníkem.

Zdroje: my.clevelandclinic.org, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, www.healthline.com

Štítky: Zdraví a krása

Avatar photo

Urban A.