Doma je máme skoro všichni, mnoho z nás si ale neuvědomuje, o jak výjimečnou potravinu jde. Brambory jíme všichni, jedná se o jednu z nejčastějších příloh. Někteří lidé se je snaží z jídelníčku vynechat, obávají se vysokého příjmu kalorií nebo cukrů. Ve skutečnosti jsou ale brambory velmi zdravé, mají plno vitamínů a minerálů, a do jídelníčku je dobré je zařadit pravidelně.
Mnoho diet představuje brambory jako potravinu, která není při hubnutí nebo zdravém životním stylu vhodná. Toto jídlo není nepřítelem našeho snažení o dokonalou postavu. Výzkumy v posledních letech ukazují, že je tomu přesně naopak.
Brambory jsou zelenina, která může vašemu tělu velmi přispívat v mnoha ohledech. Díky vysokému obsahu vitamínu C posilují imunitní systém a podporují tvorbu kolagenu. Je v nich draslík, ten reguluje krevní tlak a podporuje činnost svalů a nervů, ale také hořčík a železo důležité pro krvetvorbu a nervový systém.
Kromě toho také studie už v minulosti potvrdily, že brambory výrazně podporují pocit nasycení. Vařené brambory v tomto ohledu v testech dosáhly vůbec nejvyššího výsledku mezi všemi přílohami. Někteří lidé si tak možná dávají k obědu jen maso a zeleninu v domnění, že vynechání brambor jim pomůže zhubnout, ve výsledku to ale není pravda.
Pokud si dáte porci vařených brambor, sníte potom v průběhu dne daleko méně kalorií. A to je přesně to, co při dietách lidé potřebují. Nehladovět, ale cítit se zdravě sytý a hubnout díky tomu.
Ačkoli někomu přijdou brambory v jídelníčku jako zbytečné jídlo navíc, mají vlastně velmi nízký obsah kalorií. Vařené nebo pečené brambory bez tuku mají na 100 gramů asi jen kolem 77 kalorií. Pokud je navíc vaříte se slupkou, zachovají si maximum vlákniny i vitamínů.
Často se tvrdí, že brambory jsou nezdravé z důvodu vysokého obsahu cukru. Jenomže ve skutečnosti mají střední až nízký glykemický index. Díky obsahu rezistentního škrobu také podporují zdraví střevní mikroflóry a pomáhají regulovat hladinu krevního cukru. Pokud brambory budete dlouhodobě z jídelníčku vynechávat, budou vašemu tělu chybět zdravé cukry.
Samozřejmě je třeba zamyslet se nad tím, jakým způsobem brambory zpracujete. Hranolky jsou také bramborový výrobek, bývají nicméně slané, mastné, velmi těžké a kalorické. Do jídelníčku zařaďte brambory vařené (ideálně ve slupce), pečené nasucho v troubě nebo si připravte zeleninový bramborový salát bez majonézy.