Zdá se vám, že váš spánek není tak kvalitní, jak by mohl být? Cítíte se po probuzení unavení? Možností, jak se s neklidným spánkem vyrovnat je sáhnout po lécích. Pokud však raději využíváte přírodní zdroje, máme pro vás jeden skvělý tip. Znali ho už naše babičky. Stačí si schraňovat surovinu, která až příliš často končí v bioodpadu.
Věděli jste, že v moderních lécích na spaní jako jsou různé speciální čaje naleznete také jablka? Je to proto, že obsahují tryptofan, který podporuje produkci spánkového hormonu melatoninu. Navíc jsou jablka bohatá na vitamíny C a B6. Oba tyto vitamíny podle odborníků pomáhají spát.
A právě jablka vám tak k lepšímu spánku mohou pomoci sami o sobě. Konkrétně je vhodné využívat slupky z jablek, které mnozí vyhazují. Z nich si lze připravit opravdu chutný a lahodný čaj. Odvar z jablečných slupek je vhodné si dát krátce předtím než ulehnete do postele. A není to jediná možnost, jak slupky konzumovat.
Spánkový hormon, který byl poprvé objeven americkými dermatology v epifýze skotu, kromě udržování cirkadiánních cyklů spánku a bdění také moduluje imunitní systém, stimuluje aktivitu antioxidačních enzymů, snižuje zánět a chrání fosfolipidy mitochondriálních membrán. Melatonin byl v rostlinách poprvé identifikovaný v roce 1995. Až v roce 2013 došlo k informaci o tom, že melatonin je také v jablkách.
Jako silný reaktivní kyslíkový radikál a antioxidant může být melatonin tím hlavním, proč jsou jablka tak skvělá pro zdraví. Melatonin má podle výzkumů totiž také protizánětlivé, protirakovinné a protistárnoucí účinky. Má také potenciál pro léčbu respiračních, autoimunitních nebo chronických neinfekčních onemocnění. Stačí vám to proto, abyste začaly slupky z jablek konzumovat?
Vzhledem k tomu, že je melatonin ve slupkách jablek, existují ještě další způsoby, jak do ho těla dostat. Kromě odvaru si lze připravit sladké chipsy. Stačí smíchat v hlubší misce dvě lžíce hnědého cukru a lžičku mouky a půl lžičky skořice. Pak přidejte jablečné slupky a vše promíchejte.
Obalené jablečné slupky pak vyskládejte pečlivě na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia. Délka pečení je obvykle mezi půl až třičtvrtě hodinou. Důležité je, aby na konci byli slupky opravdu křupavé. Vhodné je při pečení chipsy občas promíchat.