V dnešní době už vegetariánství ani veganství nepůsobí jako radikální životní styl, ale spíše jako běžná volba stravování. Rostlinná strava se stala synonymem zdraví, udržitelnosti a etiky. Ať už jste maso omezili, nebo úplně vynechali, děláte krok, který má své nesporné výhody… ale i skrytá úskalí.
Možná věříte, že bez živočišných produktů se vaše zdraví automaticky zlepší – realita je však o něco složitější. Zničehonic vás přepadá únava, která nepolevuje ani po víkendu v posteli, nebo jste špatně naladěni, i když se snažíte myslet pozitivně. K tomu se přidávají opakovaná nachlazení, jež vás skolí klidně dvakrát do měsíce… Najednou zkrátka zjišťujete, že spolu s masem z vašeho života mizí i energie, dobrá nálada či silná imunita.
Gratulujeme – právě jste narazili na klasické potíže spojené s nevyváženou rostlinnou stravou.
Víte, co maso a živočišné produkty vašemu tělu dodávají, aniž byste si toho všimli? A víte, že rostlinný jídelníček vám skutečně může prospět – ale jen tehdy, když ho promyšleně vyvážíte?
Mnohé výzkumy naznačují, že i krátkodobé vynechání masa z jídelníčku – ať už na několik týdnů, nebo jen několik jídel – může vyvolat překvapivé a pozitivní změny v rámci zdraví.
Jedním z nejpatrnějších a nejrychlejších účinků je bezesporu snížení hmotnosti. Pokud lidé nahradí kaloricky bohaté maso rostlinnými potravinami bohatými na vlákninu, jako je zelenina, luštěniny, celozrnné obiloviny a ovoce, automaticky přijímají méně kalorií, ale cítí se déle sytí. Právě vláknina má klíčovou roli v regulaci chuti k jídlu a prevenci přejídání.
Rostlinná strava je navíc spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění a může pomoct ke snížení krevního tlaku i hladiny cholesterolu. Což je vlastně logické – bezmasé potraviny neobsahují nasycené tuky a cholesterol, a navíc jsou bohaté na antioxidanty a látky, které chrání srdce a cévy.
Další výhodou je, že přechod na nemasné stravování může změnit ekosystém bakterií ve vašich střevech. Rostlinná vláknina slouží jako potrava pro prospěšné střevní bakterie, které pomáhají posilovat imunitu, zlepšují trávení a snižují riziko zánětů v těle. Tím se posiluje celková imunita a zmenšuje riziko mnoha chronických onemocnění, včetně cukrovky 2. typu.
A v neposlední řadě, má pozitivní dopad na životní prostředí. Chov hospodářských zvířat je jednou z největších zátěží pro planetu, protože zabírá obrovské plochy půdy a spotřebovává velké množství vody. Omezením spotřeby masa snižujeme produkci uhlíku a dalších skleníkových plynů.
Jak už ale napovídá název článku, přechod na bezmasou stravu není vždy procházkou růžovým sadem – zejména pokud se maso zcela vyřadí a nenahradí se jeho nutriční hodnoty. Tyto nedostatky se mohou projevit zejména únavou, apatií, ztrátou nálady, nebo dokonce oslabením imunity.
Maso je totiž dostupným zdrojem bílkovin, které jsou nezbytné pro růst a obnovu svalů, a také železa – tělo ho právě z masa absorbuje více než z rostlinných zdrojů. Nedostatek železa vede k anémii, která se projevuje právě únavou, slabostí a bledostí.
Dalšími mikroživinami, které mohou chybět, je vitamín B12, který se nachází téměř jenom v živočišných produktech. Strádání B12 může vést k anémii či úbytku svalové hmoty. Stejně tak je třeba věnovat pozornost příjmu omega-3 mastných kyselin, zinku a jodu, které se v rostlinné stravě nevyskytují v tak snadno vstřebatelné formě.
Některé nevýhody se mohou projevit i na trávení. I když je vláknina skvělá pro střevní prostředí, její náhlý a masivní příjem může způsobit zácpu, nadýmání nebo naopak průjem. Vláknina sice pomáhá změkčovat stolici, ale tělo potřebuje čas na adaptaci, aby se vyrovnalo s větším množstvím a lépe ji trávilo.
Přechod na rostlinnou stravu nemusí být riskantní, naopak může našemu zdraví přinést nemalé množství zdravotních benefitů. Stačí, když se budete řídit jedním klíčovým pravidlem: maso nesmíte jen vyřadit, je třeba za něj najít plnohodnotnou náhradu.
Je také mnohem lepší začít postupně. Zkuste si nejprve jeden den v týdnu připravit bezmasé jídlo – a postupně můžete přidávat další dny, aby se vaše tělo stihlo na tuto změnu připravit.