Zdraví je to nejcennější, co ve svém životě máme. Můžeme mít spoustu peněz, mnoho zájmů a stovky přátel, pokud však nemáme zdraví, nic pořádně nefunguje. Pokud jsme nemocní nebo se necítíme dobře, často sáhneme po lécích. Přitom máme mnohdy ideální řešení na dosah ruky. Zdraví prospěšné bylinky. Jedna z nich možná roste i u vás za plotem a vy ji vyhazujete, místo abyste si vážili jejího složení.
Na první pohled totiž tato rostlina vypadá jako běžný plevel. Najdete ji v travnatých oblastech nebo na polích. Rostlina má mnoho odrůd a také se po světě objevuje pod různými názvy. Překvapující je, že roste v široké škále klimatických podmínek a v rozmanitých oblastech. Uplatnění jako bylina má v Evropě, Středomoří a v Asii. Používá se však i v jiných částech světa.
Možná, že tuto rostlinu znáte pod názvem laštík, tloušťka nebo bolševník malý. Rostlinka roste po celém světě. Zatímco v USA je považovaná za nepříjemnou, jinde ji konzumují k jídlu a používá se také jaké lék. V Mexiku se používá běžně při vaření v kuchyni. V Číně je to rostlina známá jako zelenina pro dlouhý život.
Šrucha je sukulent. Je to rostlina, která zadržuje vodu, a tak snese i velmi suché a horké oblasti. Dokáže ji pěstovat i zahradník, který zapomíná na pravidelnou zálivku. Na zalévání je totiž bylina opravdu nenáročná. A proč byste jí měli pěstovat? Může vám poskytnout řadu zdravotních přínosů.
Šrucha má význam pro naše zdraví. Výzkumy zjistily, že vykazuje zdraví prospěšné vlastnosti. Je protizánětlivá, antihyperglykemická, antioxidační, imunomodulační a také neuroprotektivní. Není tedy divu, že je šrucha Světovou zdravotnickou organizací uvedena jako jedna z nejpoužívanějších léčivých rostlin na světě. Nadzemní části se používají k léčbě ekzému, erysipelu nebo po uštknutí hadem.
V Nepálu se listy používají k léčbě kardiovaskulárních onemocnění a onemocnění krevního oběhu. V každém případě je rostlina nabitá antioxidanty. Obsahuje vitamíny A a C, beta-karoten, glutathion, melatonin a betalain. Studie ukazují, že konzumace šruchy může snížit hladinu cukru v krvi nalačno a napomáhá také zdraví kostí. Je totiž zdrojem vápníku a hořčíku.
S čím ještě může bylina pomoci:
V těchto případech jsou však zatím provedeny jen první studie a je třeba provést ještě další výzkumy.
Bylina obsahuje oxaláty. To jsou chemické látky, které se spojují s ledvinovými kameny. Pokud máte sklony k jejich tvoření, bylo by vhodné poradit se s lékařem, zda do svého jídelníčku šruchu zařadit. Dejte si také pozor na množství byliny, které zkonzumujete. Šrucha bývá slanější, obsahuje tedy poměrně velké množství sodíku. Těhotné nebo kojící maminky by se před konzumací měly poradit s lékařem, stejně jako u ostatních bylin.