Každý den bez něj je chyba. Přitom srdci i cukru pomáhá víc než léky

Příběh od

M. Klein

15.08.2025

━━ ( Zdroj: Annemarie Grudën /  Unsplash+ )

Moderní medicína nám neustále přináší nové a účinnější léky, ovšem některé z nejlepších doplňků pro zdraví najdete takřka v každé domácnosti. Některé přírodní složky obsažené v potravinách mohou hrát důležitou roli jak v prevenci, tak podpoře léčby různých nemocí.

Co jsou to antokyany?

Ovoce a zelenina nejsou jenom zdrojem vitaminů, ale obsahují také antioxidanty, vlákninu či takzvané flavonoidy, především pak antokyany. Tato ve vodě rozpustná barviva jsou zdrojem fialové, červené a modré barvy plodin, jako jsou kupříkladu borůvky, švestky, třešně nebo fialové zelí či cibule.

Antokyany podporují zdraví srdce, metabolismus a dokonce snižují riziko vzniku celé řady onemocnění, od srdečních přes cukrovku až po některé typy rakoviny.

Zdravější srdce

Kardiovaskulární choroby patří mezi nejčastější příčiny úmrtí na celém světě. Antokyany a další flavonoidy mohou přispět k předcházení těchto chorob hned několika způsoby:

  1. zlepšují pružnost cév
  2. tlumí záněty
  3. brání nadměrnému shlukování krevních destiček
  4. příznivě ovlivňují hladinu cholesterolu

Ačkoliv vědci stále zkoumají, jak na nás antokyany působí z dlouhodobého hlediska, dosavadní data naznačují, že zařadit je do jídelníčku se jednoznačně vyplatí.

Podpora rovnováhy krevního cukru

Ovoce má sice pověst „sladké potraviny“, nicméně v rámci vyváženého stravování může pomáhat udržet hladinu glukózy v normě. Kupříkladu vláknina zpomaluje vstřebávání cukrů, zatímco polyfenoly (mezi něž se řadí i zmiňované flavonoidy) mají vliv na hladinu inzulínu.

Výhody fialových plodin se objevují také v souvislosti s diabetem 2. typu. Ukazuje se totiž, že antokyany mohou přispívat k udržování stabilnější hladiny cukru v krvi. I když většina výzkumů zatím probíhala převážně na zvířatech, předběžné výsledky jsou vcelku slibné.

Plodiny obsahující antokyany mají blahodárné účinky na naše zdraví ━━ Plodiny obsahující antokyany mají blahodárné účinky na naše zdraví ( Zdroj:  Unsplash+ )

Škála prospěšných látek

Pozitivní účinky ovoce a zeleniny ale nekončí u flavonoidů. Najdeme v nich také:

Základem je rozmanitost

Různé výzkumy ukazují, že pestrost flavonoidů v potravinách je ještě důležitější než jejich množství – čím širší je škála barev a druhů ovoce a zeleniny, tím větší to má přínos pro naše zdraví.

V praxi to znamená, že není ideální jíst jednu odrůdu neustále, ale naopak je vhodné je každodenně střídat – střídejte borůvky s citrusy, hrozny, třešněmi, nektarinkami atd. Takovýto pestrý ovocný mix je pro tělo mnohem lepší než snězené kilogramy jediného druhu.

Závěr

Mějte na paměti, že ovoce a zelenina nejsou zázračné pilulky a nikdy nenahradí léky. Jsou spíše vítaným doplňkem k zdravému životnímu stylu a lékařské péči. Dopřejte si je každý den, pohrajte si s barvami a chutěmi a vaše tělo vám to jistě vrátí.

Zdroje: health.clevelandclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.nature.com, www.medicalnewstoday.com, www.who.int

Štítky: Zdraví a krása

M. Klein