Žijeme v době, kdy se o zdravém životním stylu mluví neustále. Doslova na každém kroku jsme zahrnováni informacemi o tom, co jíst, čemu se vyhnout a jak se hýbat. Často se také mluví o rizicích kouření, konzumace uzenin nebo alkoholu. Nicméně existuje ještě jeden, mnohem nenápadnější a přesto velmi rozšířený zlozvyk, který je spojen se špatným vlivem na naše zdraví. A to i v případě, že si ho dopřáváte jen v jedné skleničce denně.
Na první pohled se může zdát, že jediná sklenice sladké limonády nebo šálek oblíbeného latté nemůže mít na naše zdraví výrazně zásadní vliv. „Vždyť zas o tolik nejde,“ můžete si říct. Jenže právě podobně zpochybňované drobnosti, které se stávají součástí našich životů, mohou dlouhodobě rozhodovat o tom, jak se bude naše tělo cítit nebo jak bude fungovat. A některé nápoje, s nimiž se každodenně setkáváme, v sobě neskrývají jenom energii navíc, ale i rizika, která si s nimi běžně nespojujeme.
Představte si, že v jedné 600ml lahvi běžné limonády se mnohdy skrývá klidně až 16 kostek cukru – což v praxi znamená, že přijmete přibližně 1000 zbytečných kilojoulů. A i když samotný cukr není přímou příčinou rakoviny, je známo, že jeho nadbytek vede k nadváze a obezitě. A právě ta je jedním z nejvýznamnějších rizikových faktorů pro vznik rakoviny prsu, tlustého střeva, slinivky břišní a dalších.
Už z toho jistě vyplývá, že propojení mezi pitím slazených nápojů a rizikem karcinomu je prakticky velmi pravděpodobné. Nehledě na to, že fruktóza z limonád a džusů se rychle a bez jakýchkoli živin dostává do jater, která se s jejím náhlým množstvím musí nějak vyrovnat. Tento proces může podpořit nárůst tukových buněk a vést k zánětlivým procesům v těle. A podle nejnovějších studií může vysoký příjem fruktózových cukrů též zvýšit hrozbu nádorů v prsech a prostatě.
Navíc existují důkazy, že toto riziko mohou podpořit i chemické látky obsažené v nealkoholických nápojích.
Vědci tyto předpoklady sice stále zkoumají, ale jedno je jisté: slazené drinky mají nízkou nutriční hodnotu a vysoký obsah cukru, a proto by se jejich konzumace měla omezit. Nahrazení limonád a džusů čistou vodou nebo neslazenými čaji je klíčové též pro hydrataci těla a prevenci mnoha dalších zdravotních problémů.
Jenže limonády nejsou ani zdaleka to jediné, co bychom měli pít s rozmyslem. I s některými dalšími oblíbenými nápoji se pojí potenciální rizika, která sice nejsou tak silně spojovány s karcinomy v rámci každodenní konzumace, ale přesto by neměly být opomenuty.
Prvním z nich je alkohol, jehož negativní účinky pití ve velkém množství jsou na naše zdraví dnes již všeobecně známé a prokázané. V poslední době se nicméně vědci zaměřují také na otázku, zda vůbec existuje „bezpečné“ množství. A stále více studií naznačuje, že i menší pravidelné dávky mohou zvyšovat riziko různých typů rakoviny.
Pozor si dejte taktéž na příliš horké nápoje. Jestliže pijete čaj nebo kávu při teplotách blízkých bodu varu, můžete tím zvětšit hrozbu vzniku rakoviny jícnu – dlouhodobé vystavení jícnové sliznice vysokým teplotám ji totiž může poškodit a usnadnit tak vznik nádorových buněk.
Někteří lidé se obávají také kávy, a to kvůli látce zvané akrylamid, která vzniká během pražení kávových zrn. Akrylamid je ve velkých dávkách toxický (je přítomen například v cigaretovém kouři), ale naštěstí prozatím neexistují žádné důkazy, že by jeho množství obsažené v kávě bylo pro nás výrazně škodlivé.
Chcete-li podpořit svou prevenci rakoviny, určitě omezte především sladké i alkoholické nápoje. Voda, neslazená minerálka nebo hořký čaj se možná zdají fádní, ale právě ony vám mohou pomoci předejít mnoha zdravotním komplikacím, a to nejen těm nádorového typu.