Denní ajurvédská rutina: Jak a kdy jíst podle biorytmu

Příběh od

Avatar photo

O. Poruba

05.07.2025

━━ ( Zdroj: Nila Newsom / Shutterstock )

Neustále řešíme, co jíme. Počítáme kalorie, hlídáme bílkoviny a hledáme nejnovější superpotraviny. Je to někdy celá věda. Ale co kdybychom vám řekli, že mnohem důležitější je, kdy vlastně jíme? Přesně to nás učí tisíce let starý systém ajurvéda. Není to žádná složitá dieta. Je to jen návrat k tomu, co je pro naše tělo naprosto přirozené. Když totiž jíte ve správný čas, máte najednou více energie, lepší trávení a prostě se cítíte skvěle.

Představte si, že vaše trávení je jako oheň v kamnech. Ajurvéda mu říká trávicí oheň neboli agni. Někdy tento oheň hoří naplno, jindy jen tak doutná. A celý ten trik je v tom, přikládat polínka (tedy jídlo) tehdy, když oheň hoří nejsilněji. Logické, že?

Ráno (cca 6:00–10:00): Lehký start do nového dne

Ráno je naše tělo ještě pomalé a těžkopádné. I náš trávicí oheň teprve rozfoukává první plamínky. Proto bychom ho neměli hned udusit něčím těžkým. Snídaně má být lehká a ideálně teplá. To je pro probouzející se žaludek doslova pohlazení. Skvělá je třeba teplá ovesná kaše nebo dušené jablíčko se skořicí. A co když ráno vůbec nemáte hlad? Tak se do jídla vyloženě nenuťte. Někdy úplně stačí jen šálek teplé vody s citronem, aby se tělo jemně probudilo.

Poledne (cca 10:00–14:00): Čas na královský oběd

Ale pak to přijde. Kolem poledne se náš vnitřní oheň rozhoří naplno. Je na svém absolutním vrcholu. A přesně tohle je ten správný čas na největší a nejbohatší jídlo celého dne. Právě teď. Tělo si bez problémů poradí se vším. S masem, luštěninami i pořádnou porcí přílohy. Všechno efektivně spálí a přemění na energii. Jak hezky říkají v The Chopra Center: „Když slunce na obloze pálí nejvíc, pálí nejvíc i váš vnitřní oheň.“ Dopřejte si tedy královský oběd bez jakýchkoliv výčitek.

Luštěniny vás dostatečně zasytí. Navíc s nimi vykouzlíte velké množství lahodných pokrmů. ━━ Luštěniny vás dostatečně zasytí. Navíc s nimi vykouzlíte velké množství lahodných pokrmů. ( Zdroj: Sergii Koval / Shutterstock )

Večer (cca 18:00–22:00): Lehká večeře pro klidný spánek

Večer se všechno zase zklidňuje. Slunce zapadá a náš trávicí oheň pomalu vyhasíná. Tělo se chystá spát a regenerovat, ne trávit guláš se šesti. Proto by měla být večeře lehká, malá a hlavně brzká. Ideálně před sedmou hodinou. Výborná je třeba lehká zeleninová polévka nebo trocha dušené zeleniny. Pokud si dáte v deset večer těžké jídlo, tělo celou noc bojuje s trávením místo toho, aby odpočívalo. A vy jste ráno unavení a bez energie.

Je to vlastně jen stará známá moudrost. Ajurvéda nám pouze připomíná, že naslouchat vlastnímu tělu je ten nejlepší recept na zdraví. Zkuste to a uvidíte, jak se vám tělo odvděčí.

Zdroje: www.ayurooms.com, www.healthline.com

Štítky: Pel mel

Avatar photo

O. Poruba