Nejednomu turistovi nedůvěřivě hledícímu na talíř přebije touha vyzkoušet kulinářské bizarnosti nechuť.
Zdroj: Shutterstock - frantic00
______
____
12.07.2025 | Urban A.
Na Sardinii nabízí pokrm pro odvážné: Casu Marzu, sýr s živými larvami. Komerční prodej je zakázán kvůli rizikům.
Zdroj: Shutterstock - Gengis90
Základem je živá žába, kterou Peruánci mixují s mrkví a medem. Věří, že tento nápoj má léčivou sílu a podporuje sexuální zdraví.
Zdroj: Shutterstock - thailand_becausewecan
Escamoles, „mexický kaviár“, jsou vařené larvy mravenců. Jejich sběr je obtížný, proto jsou drahé.
Zdroj: iStockphoto - Marco Ortiz
Filipínský balut je kachní vejce s vyvinutým zárodkem, ceněný pro svou chuť a afrodiziakální účinky.
Zdroj: Shutterstock - PixLove
Hákarl je islandské jídlo z fermentovaného žraloka. Vůně je pronikavá, připomíná moč, chuť sýra.
Zdroj: Shutterstock - Uliana Shevchenko
Sannakji je tradiční pokrm z Koreje, kde se konzumují čerstvě useknutá chapadla chobotnice, která se kroutí na talíři.
Zdroj: Shutterstock - Light Win
Surströmming je pokrm ze Švédska, známý jako jedno z nejsmradlavějších jídel. Kvašený sleď se jí s bramborami a tunnbrödem.
Zdroj: Shutterstock - PawelSdr
Myší víno je skutečný nápoj z Číny. Fermentuje se z mláďat myší a má údajné léčebné účinky, ale vyvolává etické otázky.
Zdroj: Shutterstock - Utoimage
V Indonésii zpracovávají kávu, která prošla trávicím traktem cibetky. Tento unikát je jednou z nejdražších káv.
Zdroj: Shutterstock - Mulberry C
Zahraniční jídla překvapí zvláštními přísadami. Troufli byste si ochutnat nebo raději zůstanete u ověřených pokrmů?
Zdroj: Shutterstock - Nicoleta Ionescu