Chorvatská kuchyně je poklad, směs středomořských, středoevropských a orientálních vlivů. Už jste slyšeli o jejích specialitách?
Zdroj: Shutterstock - Matej Kastelic
______
____
15.06.2025 | K. Hoffman
Pažský sýr, nebo „Paški sir“, je slavný chorvatský sýr s jedinečnou, mírně slanou chutí.
Zdroj: iStockphoto - Tashka
Pršut je sušená šunka, nejznámější z Istrie a Dalmácie. Suší se až 12 měsíců na vzduchu, což jí dodává jedinečnou chuť.
Zdroj: iStockphoto - Vladimir Mironov
Ajvar je lahodná pasta z pečených paprik, lilku a česneku, oblíbená v Chorvatsku.
Zdroj: iStockphoto - gojak
Rakija je silný ovocný destilát z švestek, hroznů či meruněk, populární v Chorvatsku. Je součástí kulturní identity už staletí.
Zdroj: iStockphoto - 5PH
Rožata je tradiční dalmatský pudink s likérem Maraschino a karamelovou polevou, připravovaný staletí.
Zdroj: iStockphoto - PeterTG
Čevapi jsou oblíbené na Balkáně. Grilují se a podávají s ajvarem a cibulí. Ročně se sní stovky milionů. V Chorvatsku najdete různé varianty.
Zdroj: iStockphoto - Andreas Häuslbetz
Fritule jsou smažené koblížky oblíbené v Chorvatsku během svátků. Často obsahují rozinky a citrusovou kůru.
Zdroj: iStockphoto - RHJ
Soparnik je tradiční koláč z Dalmácie, plněný mangoldem. Dnes je kulturní poklad s jedinečnou chutí.
Zdroj: iStockphoto - Sanja Cokolic
Brodet je chorvatský rybí guláš z čerstvých ryb, rajčat a bylinek, populární kolem Jadranu.
Zdroj: iStockphoto - ALLEKO
Pašticada, královna dalmatské kuchyně, nabízí jemné maso ve sladko-kyselé omáčce s tajnými recepty.
Zdroj: Shutterstock - kokofoundit