Velikonoce nejsou jen o vajíčkách. Každá kultura má své unikátní pokrmy, které odrážejí místní tradice.
Zdroj: iStockphoto - mediaphotos
______
____
18.04.2025 | K. Keller
Jehněčí maso symbolizuje oběť a nový život. V Řecku se připravuje na rožni, v Itálii s bylinkami a česnekem.
Zdroj: Pexels - Shameel mukkath
Hot Cross Buns jsou tradiční velikonoční pečivo s křížem, symbolizujícím ukřižování Ježíše.
Zdroj: Shutterstock - irina2511
Tsoureki je sladký chléb pečený v Řecku během Velikonoc, ochucený mastichou a mahlebem, zdobený červeně barvenými vejci.
Zdroj: Shutterstock - PhoebeG
Capirotada je tradiční mexický dezert s chlebem, sýrem, rozinkami a sirupem, symbolizující tělo a krev Krista.
Zdroj: Shutterstock - 5l
Paska je sladký chléb, nedílná součást ukrajinských Velikonoc. Peče se v kulaté formě, symbolizující věčnost.
Zdroj: Shutterstock - Bogdan Sonjachnyj
Kulich je vysoký sladký koláč, pečený v Rusku na Velikonoce. Často zdobený polevou a posypem.
Zdroj: Shutterstock - alisafarov
Simnel Cake je ovocný dort s marcipánem, tradičně pečený na Velikonoce v Británii.
Zdroj: Shutterstock - Mariia Fadeeva
Colomba di Pasqua je italský sladký chléb ve tvaru holubice, symbolizující mír, s kandovaným ovocem a mandlovou polevou.
Zdroj: Shutterstock - New Africa
Fanesca je tradiční ekvádorská velikonoční polévka z 12 druhů luštěnin, symbolizujících 12 apoštolů.
Zdroj: Shutterstock - Fabian Ponce Garcia
Ma’amoul jsou máslové sušenky plněné datlemi, ořechy nebo pistáciemi, tradičně podávané během Velikonoc.
Zdroj: Shutterstock - Fidia Helianti
Mämmi je tradiční finský dezert z žitné mouky, sladu a vody, servírovaný s cukrem a smetanou.
Zdroj: Shutterstock - EllyGri
Pide, známý jako Ramazan Pidesi, je měkký chléb se sezamem, pečený během ramadánu. Svátky různých náboženství se tak protínají.
Zdroj: Shutterstock - stockcreations
Fiambre je extravagantní salát v Guatemale během Svatého týdne. Obsahuje přes 50 ingrediencí.
Zdroj: Shutterstock - Luis Lira
Pasca je sladký koláč s tvarohem a hrozinkami, považovaný za sváteční symbol čistoty a duchovní obnovy.
Zdroj: Shutterstock - Cristina.A
Chervil Soup, podávaná v Německu na Zelený čtvrtek, obsahuje jarní bylinky a je vnímána jako očistný pokrm.
Zdroj: Shutterstock - Dar1930
Bacalhau à Brás je oblíbený pokrm v Portugalsku, kde mají až 365 receptů na tresku.
Zdroj: Shutterstock - homydesign
Pane di Pasqua je pletený chléb s barevným vejcem, symbolizuje znovuzrození a jeho barvy odhánějí zlé duchy.
Zdroj: Shutterstock - rom_olik
Kozunak je nadýchaný chléb s citronovou kůrou, pečený v Bulharsku na Velikonoce. Symbolizuje naději a nový začátek.
Zdroj: Shutterstock - VicaTs
Hamin je pokrm podávaný při židovském svátku Pesach. Pomalu dušený guláš s vejci a bramborami vařený přes noc.
Zdroj: Shutterstock - AS Foodstudio
Babka je kynutý koláč plněný čokoládou nebo skořicí, tradičně pečený během Velikonoc v Polsku, na Ukrajině i v Litvě.
Zdroj: Shutterstock - NADKI
Souvla je tradiční velikonoční jídlo na Kypru – velké kusy masa se pomalu grilují nad uhlím.
Zdroj: Shutterstock - kirill_makarov
Folar de Páscoa je portugalský velikonoční chléb s vařenými vejci zapékanými v těstě. Symbolizuje smíření a nové začátky.
Magiritsa je polévka z jehněčích vnitřností, rýže a citronu, podávaná po půlnoční mši na Bílou sobotu.
Zdroj: Shutterstock - Gestiafoto
Mouna je sladký, citrusově voňavý chléb, pečený v Alžírsku na Velikonoce, pozůstatek koloniální historie.