Od sladkých housek po jehněčí hlavy: Co se opravdu jí na Velikonoce

Velikonoce nejsou jen o vajíčkách. Každá kultura má své unikátní pokrmy, které odrážejí místní tradice.

Zdroj:  iStockphoto - mediaphotos

______

____

18.04.2025  |  K. Keller

Pečené jehněčí – Symbol oběti a nového života

Jehněčí maso symbolizuje oběť a nový život. V Řecku se připravuje na rožni, v Itálii s bylinkami a česnekem.

Zdroj:  Pexels - Shameel mukkath

______

____

Hot Cross Buns – Sladké housky s křížem

Hot Cross Buns jsou tradiční velikonoční pečivo s křížem, symbolizujícím ukřižování Ježíše.

Zdroj: Shutterstock - irina2511

______

____

Tsoureki – Řecký velikonoční chléb

Tsoureki je sladký chléb pečený v Řecku během Velikonoc, ochucený mastichou a mahlebem, zdobený červeně barvenými vejci.

Zdroj: Shutterstock - PhoebeG

______

____

Capirotada – Mexický chlébový pudink

Capirotada je tradiční mexický dezert s chlebem, sýrem, rozinkami a sirupem, symbolizující tělo a krev Krista.

Zdroj: Shutterstock - 5l

______

____

Paska – Ukrajinský velikonoční chléb

Paska je sladký chléb, nedílná součást ukrajinských Velikonoc. Peče se v kulaté formě, symbolizující věčnost.

Zdroj: Shutterstock - Bogdan Sonjachnyj

______

____

Kulich – Ruský velikonoční koláč

Kulich je vysoký sladký koláč, pečený v Rusku na Velikonoce. Často zdobený polevou a posypem.

Zdroj: Shutterstock - alisafarov

______

____

Simnel Cake – Britský ovocný dort

Simnel Cake je ovocný dort s marcipánem, tradičně pečený na Velikonoce v Británii.

Zdroj: Shutterstock - Mariia Fadeeva

______

____

Colomba di Pasqua – Italský velikonoční koláč

Colomba di Pasqua je italský sladký chléb ve tvaru holubice, symbolizující mír, s kandovaným ovocem a mandlovou polevou.

Zdroj: Shutterstock - New Africa

______

____

Fanesca – Ekvádorská velikonoční polévka

Fanesca je tradiční ekvádorská velikonoční polévka z 12 druhů luštěnin, symbolizujících 12 apoštolů.

Zdroj: Shutterstock - Fabian Ponce Garcia

______

____

Ma’amoul – Naplněné sušenky z Blízkého východu

Ma’amoul jsou máslové sušenky plněné datlemi, ořechy nebo pistáciemi, tradičně podávané během Velikonoc.

Zdroj: Shutterstock - Fidia Helianti

______

____

Mämmi – Finská velikonoční kaše z žita

Mämmi je tradiční finský dezert z žitné mouky, sladu a vody, servírovaný s cukrem a smetanou.

Zdroj: Shutterstock - EllyGri

______

____

Pide – Turecký velikonoční chléb Ramazan Pidesi

Pide, známý jako Ramazan Pidesi, je měkký chléb se sezamem, pečený během ramadánu. Svátky různých náboženství se tak protínají.

Zdroj: Shutterstock - stockcreations

______

____

Fiambre – Barevný salát z Guatemaly

Fiambre je extravagantní salát v Guatemale během Svatého týdne. Obsahuje přes 50 ingrediencí.

Zdroj: Shutterstock - Luis Lira

______

____

Pasca – Moldavský velikonoční tvarohový koláč

Pasca je sladký koláč s tvarohem a hrozinkami, považovaný za sváteční symbol čistoty a duchovní obnovy.

Zdroj: Shutterstock - Cristina.A

______

____

Chervil Soup – Německá zelená polévka

Chervil Soup, podávaná v Německu na Zelený čtvrtek, obsahuje jarní bylinky a je vnímána jako očistný pokrm.

Zdroj: Shutterstock - Dar1930

______

____

Bacalhau à Brás – Portugalská treska o Velikonocích

Bacalhau à Brás je oblíbený pokrm v Portugalsku, kde mají až 365 receptů na tresku.

Zdroj: Shutterstock - homydesign

______

____

Pane di Pasqua – Sladký chléb s vejcem z Itálie

Pane di Pasqua je pletený chléb s barevným vejcem, symbolizuje znovuzrození a jeho barvy odhánějí zlé duchy.

Zdroj: Shutterstock - rom_olik

______

____

Kozunak – Bulharský sladký velikonoční chléb

Kozunak je nadýchaný chléb s citronovou kůrou, pečený v Bulharsku na Velikonoce. Symbolizuje naději a nový začátek.

Zdroj: Shutterstock - VicaTs

______

____

Hamin – Tradiční židovský sobotní guláš

Hamin je pokrm podávaný při židovském svátku Pesach. Pomalu dušený guláš s vejci a bramborami vařený přes noc.

Zdroj: Shutterstock - AS Foodstudio

______

____

Babka – Sladký pletený koláč z východní Evropy

Babka je kynutý koláč plněný čokoládou nebo skořicí, tradičně pečený během Velikonoc v Polsku, na Ukrajině i v Litvě.

Zdroj: Shutterstock - NADKI

______

____

Souvla – Kyperské velikonoční grilování

Souvla je tradiční velikonoční jídlo na Kypru – velké kusy masa se pomalu grilují nad uhlím.

Zdroj: Shutterstock - kirill_makarov

______

____

Folar de Páscoa – Portugalský sváteční chléb

Folar de Páscoa je portugalský velikonoční chléb s vařenými vejci zapékanými v těstě. Symbolizuje smíření a nové začátky.

Zdroj: Shutterstock - homydesign

______

____

Magiritsa – Řecká velikonoční polévka z jehněčiny

Magiritsa je polévka z jehněčích vnitřností, rýže a citronu, podávaná po půlnoční mši na Bílou sobotu.

Zdroj: Shutterstock - Gestiafoto

______

____

Mouna – Alžírský sladký velikonoční chléb

Mouna je sladký, citrusově voňavý chléb, pečený v Alžírsku na Velikonoce, pozůstatek koloniální historie.

Zdroj: Shutterstock - AS Foodstudio

______

____