Jídlo není jen palivo – je to příběh. Každý pokrm nese stopy minulosti a kulturních změn. Na talíři najdete kus dějin.
Zdroj: iStockphoto - Rawpixel
______
____
24.04.2025 | K. Keller
Sushi, zapsané v roce 2013 na seznam UNESCO, je symbolem harmonie a estetiky. Dnes je globálním fenoménem.
Zdroj: Pexels - Rajesh TP
Kimchi, fermentovaná zelenina, je nedílnou součástí korejské kuchyně již více než 2000 let.
Zdroj: Shutterstock - Nungning20
Tapas nejsou jen jídlo, ale společenské rituály. Ve Španělsku spojují lidi u sklenky vína nebo piva.
Zdroj: Shutterstock - Floortje
Couscous je víc než příloha – tradice předávaná generacemi. Oblíbený ve Francii jako nejoblíbenější jídlo.
Zdroj: Pexels - Lisa from Pexels
Pasta je neodmyslitelnou součástí italské kultury s více než 350 druhy těstovin. Italové jí ročně 23,5 kg na osobu.
Zdroj: Shutterstock - Ekaterina Markelova
Curry je směs koření a bylin, základem mnoha indických pokrmů. Každá oblast Indie má svůj typ curry.
Zdroj: Shutterstock - Thomas Nahar
Tacos, plněné tortilly, jsou symbolem národní hrdosti Mexika. Každý region má své varianty.
Zdroj: Pexels - Jeswin Thomas
Pho, kulturní ikona, vznikl v severním Vietnamu a je symbolem vietnamské identity. Vývar se vaří až 65 hodin.
Zdroj: Pexels - DUONG QUÁCH
Bobotie je pokrm spojující evropské a africké tradice, považovaný za národní jídlo Jihoafrické republiky.
Zdroj: Shutterstock - AS Foodstudio
Poutine vznikl v 50. letech v Quebecu. Skládá se z hranolků, sýrových zrnek a omáčky. Dnes je národním symbolem Kanady.
Zdroj: Shutterstock - McInA