Milujete steak? Co se děje uvnitř těla, když ho jíte často? Víc bílkovin, ale i riziko infarktu. Připraveni?
Zdroj: Shutterstock - joaoferreiraconcept
______
____
26.04.2025 | O. Poruba
Červené maso zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Studie ukazuje, že více než 100 g denně zvyšuje riziko infarktu o 22 %.
Zdroj: Shutterstock - Chanyanuch Wannasinlapin
Beef jerky (30 g) obsahuje 600 mg sodíku, což je 26 % denní dávky. Pravidelná konzumace může vést k vysokému tlaku.
Zdroj: Unsplash+ - Alex Bayev
WHO označila zpracované maso za karcinogen skupiny 1, stejně jako tabák. Riziko kolorektálního karcinomu roste s konzumací.
Zdroj: Shutterstock - NMK-Studio
Pravidelná konzumace červeného masa může zvyšovat riziko chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby a cukrovka 2. typu.
Zdroj: iStockphoto - t:basar17
Hovězí maso je skvělým zdrojem bílkovin a hemového železa, které je lépe vstřebatelné než z rostlin.
Zdroj: Shutterstock - Krakenimages.com
Hovězí maso je bohaté na vitamín B12, klíčový pro nervový systém a tvorbu červených krvinek. 100 g pokryje denní dávku.
Zdroj: Shutterstock - Tatjana Baibakova
Hovězí maso je zdrojem kreatinu, který zlepšuje výbušnost a regeneraci svalů. Zvyšuje sportovní výkon až o 15 %.
Zdroj: Shutterstock - PeopleImages.com - Yuri A
Karnosin chrání buňky před stárnutím a je přítomen jen v živočišných produktech. Vegetariáni ho mají až o 50 % méně.
Zdroj: Shutterstock - Luis Molinero
Maso z krav krmených trávou obsahuje více omega-3 kyselin, antioxidantů a vitaminu E. Chutná jinak, ale tělu prospívá.
Zdroj: Shutterstock - Jan K
Nemusíte se vzdát steaku. Stačí ho nejíst každý den a dbát na rovnováhu a kvalitu jídelníčku.
Zdroj: Shutterstock - hlphoto